+ veelgestelde vragen

Hoe zit het met SPAM en hoe voorkom ik dit?

De eerste stap die wij voor je doen tijdens het inrichten van je account is het verifiëren van de domeinnaam waar vanuit je wilt verzenden. Bij grotere organisaties kan het voorkomen dat er een strenge spamfilter of firewall is ingesteld die mails blokkeert wanneer deze in bulk worden aangeboden. De oplossing is om de IP-adressen van MailChimp aan de whitelist toe te voegen, zodat ze altijd worden doorgelaten.

Daarnaast zijn er wettelijke regels waar je als verzender aan moet houden:

  • De ontvanger moet vooraf toestemming hebben gegeven
  • De ontvanger moet zien van wie de berichten afkomstig zijn
  • Er moet een afmeldmogelijkheid zijn: de ontvanger moet zien hoe en bij wie hij zich kan afmelden als hij geen berichten meer wil ontvangen.

Als je je hier aan houdt, is de mail geen spam. Ga naar de uitgebreide beschrijving van de regels op de site van de ACM »

Mag ik mailings aan e-mailgroepen sturen?

Ja, dat mag. De wet maakt geen onderscheid tussen e-mails aan individuen en aan groepen. Zie ook de vraag over spam.

Of ga naar de uitgebreide beschrijving van de regels op de site van de ACM »

Wat is een goede onderwerpregel?

Zorg ervoor dat de onderwerpregel geen schreeuwerige teksten bevat zoals gratis, free, goedkoop, download nu, jóúw... Vooral niet in combinatie met een overmaat aan uitroeptekens, €- of $-tekens of hoofdletters.
Veel spam-filters reageren op dit soort teksten. 
Overigens bepaalt de onderwerpregel niet alleen of een mail voor de wet als spam wordt beschouwd of niet.

De beste onderwerpregel vertelt iets over de inhoud van je nieuwsbrief. Het is de eerste trigger om de nieuwsbrief te openen. Experimenteer hiermee. Het openingspercentage laat zien wat wel en niet werkt.

Wat is de doorlooptijd?

De doorlooptijd is ongeveer 2 tot 3 weken. Dit is vanaf het moment van de briefing tot de training.

Kan ik zien of een link in mijn mailing is geopend?

Ja, dit is zeker mogelijk. Je kan per ontvanger inzien of ze de nieuwsbrief hebben geopend en op welke link ze hebben geklikt.

Verder heb je inzicht in:

  • Hoe veel e-mails onbestelbaar waren;
  • Hoeveel ontvangers zich hebben afgemeld en wanneer;
  • Hoe vaak ontvangers de mailing hebben doorgestuurd.

Als je een A/B test hebt uitgevoerd, zie je bovenstaande data voor beide varianten van de test.

Kan ik een los bestand aan mijn mailing toevoegen?

Het is niet mogelijk om losse bijlagen toe te voegen. Deze beperking is opgesteld om mailings zo klein mogelijk te houden. MailChimp maakt het wel mogelijk om naar een bestand te linken uit de globale galerij binnen je account. Dit kan een plaatje zijn, een PDF of ander bestand.

Welke browser kan ik het beste gebruiken?

MailChimp werkt het beste met de laatste versie van Chrome, Firefox en Safari.

Welke e-mailadres (afzender) ziet de ontvanger?

Het e-mailadres van de afzender kun je zelf instellen. Dit geldt ook voor de naam. Let wel op: elk domein moet je verifiëren om aan te tonen dat jij de eigenaar en gemachtigd bent om mailings te versturen.

Naar hoeveel ontvangers kan ik een nieuwsbrief verzenden?

Dit is afhankelijk van je abonnement. MailChimp heeft geen limiet; je abonnement kan maandelijks automatisch verhoogd of verlaagd. Heb je de volgende maand minder contacten in je verzendlijst, dan betaal je weer minder.

Bij wie komen de afmeldingen terecht en hoe worden ze verwerkt in de verzendlijst?

Afmeldingen worden automatisch verwerkt in de verzendlijst. Je kunt van elke afmelding een e-mailnotificatie krijgen. E-mailadressen die zijn afgemeld kun je in een lijst exporteren.

Kunnen mensen zich via mijn website aanmelden voor mijn nieuwsbrief?

Ja, je kunt op je website een eenvoudig aanmeldformulier plaatsen. De aanmeldingen komen direct in de verzendlijst. Werk je met groepen? Ook dat kan in het formulier worden meegenomen. Zo kan een persoon zich heel gericht aanmelden.

Kan ik een filmpje in mijn nieuwsbrief embedden (insluiten)?

Nee, het is niet mogelijk om een video in je mailing te embedden (insluiten). de beste oplossing is om een afbeelding van de video te plaatsen en deze te linken naar bijvoorbeeld YouTube.

Sluit ik een maand- of jaarabonnement af?

De abonnementsstructuur van MailChimp is maandelijks opzegbaar. Je hoeft geen jaarabonnement af te nemen. Een account voor enkele maanden is dus ook mogelijk.